Thema 2024

Weekend: 8 tot en met 10 maart 2023

Geestelijke begeleiding: Priester Edward Janssens, rector van de Pius X-kapel in Moerzeke en verantwoordelijke voor de pastoraal bij het graf van de zalige priester Poppe

Met Theresia van Lisieux naar Priester Edward Poppe – catecheet en apostel van Vlaanderen

Teresia van Lisieux (1873-1897) is een van de grootste heiligen van de Moderne Tijd. Zij introduceerde in de katholieke traditie een nieuwe spiritualiteit, de ‘kleine weg’, vanuit het besef dat geloof geen verdienste is maar genade. Paus Johannes Paulus II bevorderde haar in 1997 tot Kerklerares.

 

De jonge priester Edward Poppe  (1890-1924) werd na zijn studies te Leuven en te Gent benoemd tot onderpastoor van de arme arbeidersparochie Sint-Coleta in Gent. Maar al na twee jaar werd zijn werk afgebroken. Zijn gezondheid was wankel. De bisschop stuurde hem op rust naar het afgelegen Moerzeke. Hij werd er rector van de zusters. De  jonge priester zette echter zijn werk voor de geloofsopvoeding verder. Zijn geschriften werden bekend tot ver over de grenzen. Hij werd de bezieler van de ‘Eucharistische Kruistocht’. Edward Poppe bleef steeds de eenvoudige en diepgelovige priester. De eucharistie was het centrum van zijn leven. Zijn wankele gezondheid bleef hem echter parten spelen. Tegelijkertijd kleurde dit lijden ook zijn spiritualiteit: “Liever sterven dan God maar half te dienen”. Zijn leven vertelt het verhaal van de graankorrel die sterft en veelvuldig vruchten draagt (Joh 12,24). Op 3 oktober 1999 werd priester Edward Poppe door Johannes Paulus II op het Sint-Pietersplein in Rome zalig verklaard.

Laat mij kleiner worden”

Laat mij kleiner worden en word Gij groter in mij,

opdat ik het niet zou zijn die bid,

opdat ik het niet zou zijn die werk,

opdat ik het niet zou zijn die bemin,

opdat ik het niet zou zijn die leef,

maar Gij in mij.

                                   Edward Poppe

 

Wij zullen tijdens de retraite te gast zijn in het klooster van de Zusters van Liefde in Kortemark. We hebben een eigen programma met diverse conferenties. Daarnaast sluiten we ons aan bij de gebedstijden van de zusters.

De retraite begint op vrijdagmiddag om 15.00 uur en eindigt op zondagmiddag rond 14.00 uur. De kosten voor het weekend bedraagt € 90,- De prijs mag echter geen belemmering zijn om deel te nemen aan een moederretraite.

Heb je nog vragen of wil je je aanmelden mail dan naar: Elena via info@moederretraite.be

Na opgave voor de retraite ontvang je zo spoedig mogelijk een bevestiging.